Alle Zeeuwse vacatures

Stages
Solliciteer

Criteria

Opleidingsniveau:

WO

HBO


Branche:

Overheid, Non-profitĀ 


Ervaringsniveau:

Semi-Starter/Young Professional


Regio:

WalcherenContactgegevens

Bezoekadres:

Provincie Zeeland

Provinciehuis

Abdij 6 Middelburg

Nederland


Contactpersoon:

Team P&O provincie Zeeland

0118-631011www.zeeland.nl

Vacaturenummer:

V202311140014

Solliciteer

Juridisch Adviseur Omgevingsrecht

Provincie Zeeland - Middelburg

Einddatum: donderdag 14 december 2023

Functieomschrijving

De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking. Met de komst van deze wet gaat er veel veranderen. Meer dan voorheen is er sprake van decentraal sturen. Dit vraagt dat de overheden, maar ook de andere stakeholders, intensiever gaan samenwerken, op een andere manier met elkaar omgaan, meer flexibel zijn en dat procedures sneller gaan. Daarom zijn we op zoek naar een:

Juridisch adviseur Omgevingsrecht (36 uur)
(Schaal 11)  

Twee belangrijke kerninstrumenten van de Omgevingswet voor Provincies zijn de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening. In 2022 heeft Provinciale Staten ingestemd met een nieuwe werkwijze. De Omgevingsvisie en Omgevingsverordening worden hierdoor jaarlijks geactualiseerd. Elk jaar is de  mogelijkheid om de onderwerpen en regels in de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening te actualiseren. Dit gebeurt vanuit de Provincie zelf, maar ook door externen. Voorbeelden van  opgaven die nieuwe juridisch-planologische vraagstukken opleveren zijn de energietransitie, Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en recreatieontwikkelingen.

De afstemming over de actualisaties  met onze samenwerkingspartners vindt plaats in de ambtelijke en de bestuurlijke integratiegroep. Deze groepen bestaan uit vertegenwoordigers uit alle sectoren en Zeeuwse overheden. Naast de actualisatie van de Omgevingsvisie en verordening staan ook de actuele landelijke trajecten als de NOVEX en de Nota Ruimte op de agenda.

Wat ga je doen?

Je opdracht bestaat uit een aantal onderdelen.

Inhoudelijk secretaris

 • Met een provinciaal coördinatieteam werken we aan de jaarlijkse actualisatie van de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening. Binnen dit team heb je de rol van secretaris. Je informeert de betrokken collega’s over de planning en het proces van actualisaties en bent vraagbaak voor de collega’s;
 • De actualisaties van de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening worden tevens besproken in de ambtelijke en bestuurlijke Integratiegroep. Ook voor deze overleggen ben je de inhoudelijk secretaris.

Inhoudelijk juridisch adviseur

 • Naast je rol als secretaris ben je ook inhoudelijk lid van het provinciaal coördinatieteam. De inhoudelijk juridische advisering is de hoofdtaak binnen de opdracht;
 • Je zorgt voor het opstellen van juridische adviezen en zorgt voor de beslisvoorstellen aan de provinciale bestuursorganen; 
 • Je zorgt voor de voorbereiding van de aanpassing van artikelen in de verordening en de voorbereiding van de besluitvorming in GS en PS. Dit zijn veelal coproducties met collega’s van andere inhoudelijke programma’s en met je juridische collega’s.  
 • Binnen de organisatie adviseer je over de toepassing en interpretatie van de Omgevingsverordening als het gaat om ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Je bent ook aanspreekpunt en juridisch klankbord voor vragen omtrent ruimtelijke juridische procedures en adviseert hierover.

Overige werkzaamheden

Review verordening

 • De Omgevingsverordening is in de loop der jaren op onderdelen geactualiseerd. Je zorgt voor een voorstel en de voorbereiding van een (externe) adviesopdracht om te komen tot een kwaliteitstoets van de gehele verordening;
 • Naast de inhoudelijke opdracht zorg je voor een goede besluitvorming en advisering hierover richting GS en PS.

Invoering Omgevingswet

 • Je neemt deel aan het kernteam Omgevingswet. Dit kernteam heeft als doel alle werkprocessen “Omgevingswet-proof” te maken. Je bent goed bekend met de nieuwe Omgevingswet en weet de collega’s mee te nemen in de wijzigingen die de Omgevingswet met zich meebrengt voor wat betreft rollen, verantwoordelijkheden en werkwijzen;
 • Verder neem je deel aan relevante werkgroepen in het kader van het Samenwerking Platform Omgevingswet Zeeland (SPOZ) en ben je deelnemer van de IPO-Adviesgroep Omgevingswet.

Hoe ga je dit doen?

 • Je houdt de ontwikkelingen bij die van belang zijn voor de Omgevingsverordening en de ontwikkelingen in het Omgevingsrecht en hebt hierin een actieve houding;
 • Je deelt hierover kennis in de organisatie;
 • Je hebt kennis over de MER (Milieu Effect Rapportage), regelgeving en procedures en adviseert collega’s hierover;
 • Het programma Fysieke Leefomgeving en het team Omgevingsvisie/Verordening is je thuisbasis. Je werkt nauw samen met de adviseurs en met je juridische collega’s. Jullie stemmen inhoudelijk af en verdelen ook de taken en werkzaamheden onderling.

Wie zoeken wij?

 • Je hebt een HBO+/WO werk- en denkniveau en in ieder geval een HBO-opleiding rechten met kennis van het omgevingsrecht;
 • Je hebt tenminste 3 jaar ervaring in het vakgebied;
 • Je hebt kennis van actuele ontwikkelingen in relevante wet- en regelgeving;
 • Je hebt relevante kennis van de omgevingswet;
 • Je bent sterk in het snel opbouwen van contacten, zowel intern als extern;
 • Je weet binnen je rol prioriteiten te stellen;
 • Je bent gewend om in een politiek bestuurlijke omgeving te werken. 

Wat bieden we jou aan?

Een baan waarin jij een verschil maakt voor de Provincie Zeeland.

Naast ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling, bieden we je een baan aan van 36 uur per week (1 fte).

Je kan rekenen op een brutosalaris tussen € 3.673 en € 5.194 (schaal 11) afhankelijk van jouw ervaring en kennis bij een fulltime dienstverband van 36 uur. Daarbovenop bieden we je goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een Individueel Keuze Budget (IKB), een Persoonlijk Ontwikkelbudget, etc.

Je krijgt in eerste instantie een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de duur van 1 jaar. Bij goed functioneren en wederzijdse overeenstemming zetten we dit om naar een contract van onbepaalde duur.

Je dient een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te overleggen.

Hoe solliciteren?

Interesse? Klik hieronder op de knop ‘Solliciteren’, vul jouw gegevens in, voeg jouw CV toe en noteer waarom jij geschikt bent voor deze rol. Reageren kan tot en met 14 december 2023.

Vragen over de inhoud? Martin van den Bovenkamp, Poulemanager, beantwoordt ze graag. +31 6 28904126 js.vd.bovenkamp@zeeland.nl

Indien we je beter willen leren kennen, nemen we contact met je op. Indien je niet in aanmerking komt, brengen we jou tijdig op de hoogte. Hoe dan ook ontvang je een antwoord op jouw sollicitatie. Je kan erop rekenen dat we elk ontvangen CV en motivatiebrief doornemen en enkel beoordelen volgens de functie-vereisten.

Vragen over de selectieprocedure? Dan kan je terecht bij de corporate recruiter Reinier Wondergem via recruitment@zeeland.nl of T: 06-5041 9104. 

Over Provincie Zeeland

Het beste voor Zeeland en de Zeeuwen. Daar zetten we ons elke dag voor in. Zo werken we aan wettelijke taken en helpen we samen met anderen maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Dat doen we met ruim 650 collega’s met elk hun eigen talent of specialisme. Van kantonniers tot medewerkers informatieveiligheid, van juristen tot beleidsadviseurs.

We bieden een werkomgeving waar iedereen zich welkom voelt. Een omgeving waar we onze ervaring, kennis, talenten, ideeën, cultuur en achtergronden met elkaar delen.

Zin om bij ons te komen werken? Dan krijg je alle ruimte om goed te zijn in je vak en je verder te ontwikkelen. Zodat jij je talenten kan inzetten voor Zeeland. Een trots en stoer gebied, gescheiden door diepe zeearmen en verbonden door dijken, dammen en Deltawerken. Een gebied met volop mogelijkheden om te pionieren. Tot snel!

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Bekijk locatie