Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V.

Contactgegevens

Bezoekadres:

Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V.

Spastraat 30

4697RZ Sint Annaland

Nederland


Postadres:

Spastraat 30

4697RZ Sint-Annaland

Nederland


Contactpersoon:

Dhr. Jan-Kees Boerman

+31 6 53227854


www.macview.nl

Werkgever

Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V.

Bedrijfsprofiel EMS (Samenvatting)

EMS is een high-tech gedreven onderneming waar gasmeetsystemen worden ontwikkeld, geproduceerd en verkocht aan de agrarische- en voedselindustrie. EMS ontwikkelt hiervoor sensoren, elektronica en mechanica. EMS heeft afdelingen zoals elektronica ontwikkeling, elektronica productie, fijnmechanische engineering, draai- en freesafdeling, software-afdeling en een laboratorium.

We hebben de ambitie de komende jaren verder te groeien met de nieuwe producten die op dit moment worden ontwikkeld en in de markt worden uitgerold.

Ons bedrijf wordt gekenmerkt door een goede en open sfeer. Salariëring en arbeids-voorwaarden zijn marktconform. We verwachten verder uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden, een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal en een autonome, analytische en kritische werkhouding.

Bedrijfs activiteiten: Environmental Monitoring Systems (EMS) B.V. produceert en vermarkt geavanceerde gasmeet systemen voor gebruik in de chemische- voedsel- en agrarische industrie.

EMS is gespecialiseerd in de productie van gasmeetsystemen voor de agrarische industrie met zeer hoge nauwkeurigheden van ppm tot ppb concentraties speciaal geschikt voor de applicaties waarvoor de producten ontwikkeld zijn. Voorbeeld toepassingen zijn ethyleen gasmeetsystemen in kiwi fruit, meloenen, bloemen, tomaten, paprika’s, ethanol gasmeetsystemen in fruitopslag, en ammoniak metingen in de veehouderij. Onderzoek, ontwikkeling, productie, verkoop en marketing van deze gas- en stofmeetsystemen vind in huis plaats bij EMS in een high-tech faciliteit in Sint-Annaland (Nederland). De producten van EMS vinden hun weg in de markt onder de merknaam MACView®. EMS is opgericht in 2002.

EMS werkt vanuit het principe: “Technology meets nature.” De evolutie van de technologie veroorzaakt een verslechtering van de omgeving. Echter kan met de nieuwste technieken hiervoor oplossingen en verbeteringen worden geboden. De basis van de ervaring is gelegd in 2002 in de voedingsindustrie.


EMS bezit een eigen high tech R&D afdeling en stelt samenwerken centraal. Zo zijn er structurele samenwerkingen en meerjaren projecten tussen universiteiten in binnen- en buitenland op het gebied van nanotechnologie, bewaartechniek, milieumeettechniek en voedselveiligheid. Naast kennis over de technologie en de applicaties, heeft EMS ook de beschikking over een eigen productie- en assemblage omgeving voor sensoren en apparatuur in combinatie met een laboratorium met ijkstandaarden, klimaatkamers en gasanalyse-apparatuur om gassensoren te kunnen testen en optimaliseren. EMS is een VCA-en ISO-9001 gecertificeerd bedrijf. Environmental Monitoring Systems BV is een MKB bedrijf met 25 medewerkers.

Een kenmerk van de EMS apparatuur is dat de gassensoren tot zeer lage concentraties zeer selectief kunnen meten. Waar de meeste gassen meten in het ppm bereik is EMS in staat om te meten in het ppb bereik. (Deeltjes per miljard).

Een 2e kenmerk is dat EMS rondom de applicatie een compleet gasmeetsysteem maakt dat toegesneden is op de applicatie. Zodoende kan met relatief lage kosten toch continu en volautomatisch gemeten worden in relatie tot bijvoorbeeld metingen die in het lab (bezet door gespecialiseerd personeel) uitgevoerd worden.

Een ander kenmerk van de EMS apparatuur is de toegevoegde waarde. Vaak is de apparatuur geschikt om direct een voordeel te bereiken. Bijvoorbeeld, een optimalisatie van een productieproces, een energiebesparing, meerwaarde op vermindert gebruikt van grondstoffen of een besparing op voedselverliezen.

In 2004-2005 is deze markt uitgebreid met de agrarische sector met de introductie van de MACView® Ethyleen Analyser voor het meten van ethyleen in de opslag van tulpenbollen. De unieke eigenschappen van dit systeem zijn gebaseerd op zeer lage gas-concentraties in het meetbereik van ppb (delen per miljard). Als een robuust en bruikbaar gasmeetsysteem, is dat vrij uniek. Dit soort systemen werden voorheen vooral gebruikt in laboratoria met de noodzaak van een permanente aandacht van laboratoriumpersoneel die de machines doorlopend moeten bedienen en onderhouden. Door de komst van de MACView® systemen is deze continue bediening verdwenen en zijn deze metingen ook door andere bedrijven zelfstandig te gebruiken.

De MACView® stand-alone machines zijn ook uitgebreid tot de markt van naoogst (fruit)opslag wereldwijd.

In 2012 is een innovatieprijs behaald met de ontwikkeling van een gasmeetsysteem geschikt voor het gebruik in kassen waarin 4 gassen op ppb-niveau en één gas op ppm niveau worden gemeten. Dit kan volledig worden geïntegreerd met de klimaatcomputer in de kas.

Deze stand-alone, gasmeetsystemen geschikt voor het meten van hele lage gasconcentraties werden wereldwijd uitgebreid naar de markt voor lange termijn fruitopslag met vaste en draagbare apparatuur. Ook het bekende DCS®-systeem voor een zuurstofgecontroleerde atmosfeer met ethanolmeting is een gepatenteerde toepassing, ontworpen en gebouwd door EMS. Echte dynamische controle is mogelijk met dit geavanceerde meetsysteem. De ethanol is een echte marker voor het beginpunt van zeer lage hoeveelheden ethanol die omkeerbaar zijn.

Eind 2016 is de nieuwbouw gerealiseerd waarbij alle werkzaamheden onder 1 dak plaatsvinden zoals engineering, verkoop, printplaatproductie, mechanische frees- en draaiwerkplaats, een R&D afdeling met laboratorium en assemblage.

De laatste grote 2017 - 2018 ontwikkelingen leggen zich toe op detectie van rot in fruit- en bewaarcellen en detectie van ziekte in glastuinbouw gewassen door middel van gasmeetsystemen. Daarnaast heeft een ontwikkeling plaatsgevonden voor het nauwkeurig en betaalbaar kunnen meten van geur en ammoniak in veestallen.

Jan-Kees Boerman is oprichter eigenaar en algemeen directeur van EMS. Hij werkt met diverse procestechnologieën en sensorsystemen en heeft sinds 1996, 3 bedrijven opgezet (waaronder EMS). Hij is bedreven in het ontwikkelen van gasmetingen en gas-sensor oplossingen, project management en business development. Hij ambieert het bouwen van innovatieve sensorsystemen en heeft zich gespecialiseerd in voornamelijk de harde kern van sensortechnologie, fysica, materiaalkennis en toepassingen. Kernwoorden voor zijn persoonlijke ambities zijn naast techniek: Samenwerken, teamgeest, duurzaamheid, leiderschap, inspireren en motiveren.